Biuro czynne Pn - Pt 9:00-17:00
Newsletter | Kontakt z Nami
Jak zarezerwować?
Oferta na Zamówienie!
Fajerwerki, szampan i składanie sobie życzeń – tak większość z nas wita nowy rok. Jak sylwestra świętują mieszkańcy innych krajów? W niektórych miejscach w ostatnią noc roku spożywa się ściśle określone, tradycyjne potrawy, które mają swoją szczególną symbolikę. Poznaj sylwestrowe zwyczaje innych państw na świecie. Może w tym roku będziesz miał okazję spędzić noc sylwestrową i Nowy Rok w jednym z nich?
W polskiej sylwestrowej tradycji nie znajdziemy zbyt dużo kulinarnych zwyczajów – większość tego typu tradycji związanych jest z wigilią i świętami. Tym bardziej więc warto zainteresować się obyczajami panującymi w innych krajach i poznać nieznane dotąd rytuały. Wraz z siecią hoteli AccorHotels przygotowaliśmy zestawienie 10 sylwestrowo-noworocznych potraw i zwyczajów z całego świata.
Największą sylwestrową kulinarną atrakcją dla Japończyków jest błękitny tuńczyk, czyli jedna z najdroższych ryb świata. Na stołach zamożniejszych mieszkańców Japonii nie może zabraknąć tego dania. Koszt potrawy nie jest tutaj jednak najważniejszy. Znaczenie ma kolor mięsa – mimo że tuńczyk nazwany jest błękitnym, to jego mięso jest różowe. Kolor ten dla Japończyków symbolizuje szczęście.
W Hiszpanii według tradycji, kiedy w noc sylwestrową na zegarze wybije północ, każdy, kto chce mieć szczęście w nowym roku, musi zjeść 12 winogron. Z każdym uderzeniem należy zjeść jedno z dwunastu owoców, które mają osłodzić wszystkie miesiące nadchodzącego roku. Co ciekawe najlepiej jeść winogrona, stojąc na lewej nodze, aby później bez trudu wejść w nowy rok prawą stopą.
Mieszkańcy Austrii wierzą w magiczną moc talizmanów, tzw. glücksbringer. Najpopularniejszym przykładem takiego amuletu jest świnka. W sylwestra można ją spotkać na każdym kroku – na czapkach, koszulkach, breloczkach oraz na talerzach. Świnka symbolizuje szczęście, dobrobyt, płodność i bogactwo, dlatego w ostatnim dniu roku każdy obdarowuje swoich bliskich marcepanową lub drożdżową świnką.
Tradycyjnym sylwestrowym zwyczajem w Norwegii jest serwowanie puddingu ryżowego, w którym ukryty jest sporych rozmiarów migdał. Osoba, która na niego trafi w swojej porcji, będzie miała szczęście w nowym roku. Co ciekawe w niektórych regionach Skandynawii wierzy się, że osoba, która znajdzie migdał, w trakcie kolejnych 12 miesięcy zmieni swój stan cywilny.
Nie tylko w Norwegii szuka się ukrytego przedmiotu w potrawie. Podobny zwyczaj panuje w Grecji. W tym kraju z okazji Nowego Roku piecze się specjalne ciasto zwane vasilopitą, w którym ukrywa się monetę. Ten, kto w swoim kawałku znajdzie pieniądz, może liczyć na szczęście i powodzenie przez kolejne 12 miesięcy.
Włoskie świętowanie nie może istnieć bez jedzenia. W ostatnią noc roku nie jest inaczej – obowiązkową potrawą na stole jest lenticchie, czyli gulasz z soczewicy. Każdy mieszkaniec Włoch musi przed północą zjeść porcję tego dania, co zapewni mu powodzenie i bogactwo w nowym roku. Soczewica kształtem przypomina małe monety, dlatego dla Włochów jest oczywistym symbolem pieniędzy i dostatku.
Mieszkańcy Salwadoru mają naprawdę niespotykany sylwestrowy zwyczaj. Tuż przed północą wbijają jajko do szklanki z wodą. Kiedy zegar wybije godzinę dwunastą, sprawdzają, jaki kształt uformował się z żółtka – to, co zobaczą, wydarzy się w przyszłym roku. Zwyczaj mieszkańców Salwadoru zaskakująco przypomina polską tradycję lania wosku na andrzejki (noc z 29 na 30 listopada).
Według noworocznej tradycji mieszkańców Holandii w ostatni dzień roku każdy powinien zjeść pączka. Popularny oliebollen (w dosłownym tłumaczeniu „oleista kulka”) to smażony w głębokim tłuszczu pączek nadziewany rodzynkami i żurawiną. Jak wskazują holenderskie legendy, spożywający ten przysmak zostaną ochronieni przed gniewem złej bogini Perchty, która rozcina żołądki buntownikom.
Choć chiński Nowy Rok przypada pod koniec stycznia, to również mieszkańcy tego kraju mają swoje kulinarne tradycje. Według nich w trakcie świętowania należy zjeść jiaozi, czyli pierożki kształtem przypominające dawne chińskie pieniądze. W ten sposób Chińczycy zapewniają sobie bogactwo i długowieczność.
Na Filipinach w trakcie uroczystej kolacji sylwestrowej na stole nie może zabraknąć 12 okrągłych owoców. Każdy owoc symbolizuje dobrobyt w trakcie kolejnych 12 miesięcy w nowym roku. Mieszkańcy tego kraju wierzą, że okrągłe przedmioty przynoszą szczęście i spełnienie w życiu duchowym, materialnym i codziennym.
ul. Bulwarowa 35d/42, 31-751 Kraków (Nowa Huta)
+48 12 6489977, +48 12 6472266
+48 12 6471188, +48 12 6813692
fax.: +48 12 391 72 03
bok@ecotravel.pl
godz. otwarcia:
Poniedziałek - Piątek: 09:00-17:00
Sobota - Niedziela: nieczynne
Zapisz się do Newsletter Ecotravel
Biuro Podróży EcoTravel z Krakowa (Nowa Huta) - lato i zima, wakacje i ferie zimowe, urlop na plaży i wyjazdy na narty - sprawdzona oferta turystyczna - obozy młodzieżowe, wczasy, wycieczki objazdowe, wyprawy, Wycieczki Egzotyczne, pielgrzymki, sylwester, święta, weekendy, rejsy wycieczkowe, wczasy zdrowotne, wczasy spa, wczasy dla seniora oraz kolonie, obozy letnie, obozy zimowe, obozy narciarskie, obozy snowboardowe, zimowiska, zielone szkoły, wycieczki szkolne. m.in. Ojcowski Park Narodowy. Organizujemy imprezy integracyjne, pikniki i spotkania firmowe. Posiadamy wycieczki w ofertach last minute, first minute i promocje. Sprzedajemy i rezerwujemy bilety promowe, bilety lotnicze i bilety autokarowe. Oferujemy wycieczki last minute do krajów basenu morza śródziemnego jak Egipt, Tunezja, Grecja, Włochy, Hiszpania, Chorwacja, Portugalia, Turcja, Francja, Czarnogóra, Maroko oraz innych jak Norwegia, Szwecja, Finlandia, Litwa, Łotwa, Estonia, Czechy, Austria, Słowacja, Ukraina, Bułgaria, Węgry, Rumunia, Belgia, Holandia, Irlandia, Wielka Brytania, Dania, Islandia, Monako.
Opublikowane na stronach internetowych www.ecotravel.pl materiały, informacje lub ceny nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego.